Wel/geen wereldrestaurant Plaza Sneek?

De komst van een Wereldrestaurant in Sneek in de lege garage aan de Lorentzstraat in Sneek heeft positieve en negatieve kanten. Positief is bijvoorbeeld dat een leeg pand weer een bestemming krijgt en daardoor de binnenkomst van Sneek weer een positieve draai krijgt. De horecaondernemers in Sneek waren minder positief. De werkgelegenheid kon zich wel eens verplaatsen van de binnenstad naar de rand van de stad.

Een element dat de VVD zorgen baarde in het initiatief was echter dat de locatie van het restaurant bij een benzineservicestation zou komen te liggen. Bij de eerdere bestemmingsplan-fase hebben wij hier aandacht voor gevraagd en aangedrongen op een advies, met name in het belang van de gasten van de horecafaciliteit. Op verzoek van de VVD werd het veiligheidsrapport van het wereldrestaurant aan het raadsvoorstel van het Benzineservice-station toegvoegd.

Bij de behandeling in de commissie spitste de discussie zich wederom toe op de veiligheid. En dat dit in een onderling gesprek, tussen initiatiefnemers,  voorafgaand aan de raadsvergadering opgelost moest zijn.

Wat bleek bij de raad. Er is een gesprek geweest maar onderling zijn de partijen er niet uitgekomen. Nu was de beurt aan de raad om te bepalen of de raad de veiligheid van de bezoekers van het wereldrestaurant voldoende vond.

Het college vond dit blijkbaar wel, anders hadden ze dit voorstel niet aan de raad voorgelegd.

De VVD vond het risico, dat er iets kan gebeuren te groot is, omdat het restaurant volledig in de zogenoemde “letaliteitzone” ligt en derhalve de veiligheid van de bezoekers bij calamiteiten in geding is.

De hele gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs voor het college. Het college wilde eerst niet en wel weer meewerken aan de totstandkoming van een wereldrestaurant op die plaats. Vervolgens verdedigt wethouder Akkerman het voorstel niet in de raad. Ze constateert dat de raad negatief is en legt zich daar onmiddellijk bij neer. Dan sta je als initiatiefnemer wel raar te kijken! Of was dit nu juist de bedoeling van het college?