Mist rond geurcirkels veehouderij

Voor de commissieleden was duidelijk dat de wethouder de mist in was gegaan door een amendement, aangenomen in januari 2013, niet uit te voeren. Dit is een grote omissie want een amendement, dat is een tekstverandering in een raadsstuk en dat moet de wethouder uitvoeren en anders moet het terugkomen bij de raad. Twee jaar en zeven maanden heeft dat geduurd en dat was veel te lang. Wat minstens zo erg is, is dat diverse agrarisch ondernemers (onnodig?) plannen hebben uitgesteld of op kosten zijn gejaagd. Een weergave van de feiten anders blijft het mistig.

In januari 2013  heeft de raad op, initiatief van de VVD en met steun van het CDA, een amendement op de ‘verordening geurhinder en veehouderij’ aangenomen. In het kort stelde het college voor in deze verordening: buiten de bebouwde kom zit om een burgerwoning een geurcirkel van 25 meter en binnen de bebouwde kom 50 m. In die geurcirkel van 25 en 50 meter mogen bestaande veehouderijen hun bedrijf blijven uitvoeren maar wanneer ze meer vee willen dan moeten ze bouwen buiten die cirkel maar ook moeten alle koeien uit die cirkel verdwijnen. Dat was in 2013  voor plus minus 70 veehouderijen een extra investering  wanneer ze de veestapel wilden vergroten.  Voor sommigen betekende dat een dubbele vergroting van de stal. De VVD heeft toen met het CDA   in een amendement bedongen dat het vee er in kon blijven staan. (23 stemmen voor, 13 tegen).

Mijn verbazing was groot toen ik in de maand Juli klachten kreeg van veehouders dat ze alleen een vergunning kregen wanneer ze al het vee uit dat deel van de stal haalden dat binnen die 25 en 50 meter stond en daarvoor een extra stuk aan de stal moesten bouwen. 

De VVD heeft toen via de Griffie geïnformeerd hoe dit mogelijk was. Bleek dat de verordening niet was gepubliceerd omdat ‘men’ vond dat die niet uitgevoerd kon worden. Na een pittig gesprek op het gemeentehuis is de verordening gepubliceerd  (22-9-2013) met de toezegging dat ie ook uitgevoerd zou worden.

Januari dit jaar werd ik benaderd door de gemeente of ik mee wilde denken over een nieuwe verordening omdat Boarnsterhim er bij kwam en het activiteiten besluit om een andere verordening vroeg. Plezierige gesprekken waarin in alle openheid met elkaar gesproken werd om er het best mogelijke voor de veehouders uit te halen. Mijn gevraagde adviezen van de VVD fractie in de Tweede Kamer en LTO noord waren voor mij de basis om te pleiten voor meer ruimte voor veehouders. En dat bleek mogelijk door het arrest van Overijssel.

Wat schetste onze verbazing. In augustus 2015 komt er een stuk naar de raad waarin niets van de voorbespreking terug is te vinden. Maar er stond ook in dat het amendement van 2013 niet uitgevoerd was, terwijl de VVD op informatieve vragen in mei nog het antwoord gekregen had dat Burgemeester en Wethouders het amendement wel uitgevoerd hadden. Dit viel verkeerd bij de VVD maar ook bij de andere partijen en de wethouder is daarop bevraagd. Er ontstond een mistig debat waarin de wethouder wel en niet toegaf dat ze het niet /wel goed aangestuurd had.  

Hier komt nog een memo over naar de raad.

Daarna de geurverordening.

De behandeling van het eerste deel had zoveel spraakverwarring opgeleverd en eigenlijk al duidelijkheid gemaakt dat bij de behandeling van de nieuwe verordening de wethouder zich weer vast zou bijten in dezelfde motivatie als in 2013  en zou herhalen dat de koeien buiten de cirkel geplaatst moeten worden bij bedrijfsvergroting, dat de wet dat aangeeft, terwijl in rechtszaken al anders is beslist.

Om duidelijkheid te krijgen wat wel en niet mogelijk is heb ik voorgesteld dit punt nu van de agenda te halen en de verordening door een onafhankelijk jurist te laten toetsen. De opdracht daartoe moet komen van de griffie en een aantal raadsleden. De hele commissie stemde mee in het voorstel en zelfs de wethouder was positief.

De VVD heeft er vertrouwen in, nu een onafhankelijk bureau de mogelijkheden bekijkt wat wel kan,  we het beste voor de veehouderij, maar ook de burger uit halen.

Voor meer informatie,

Baukje Miedema