Wie-is-wie nummer 1: Mark de Man

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Mijn naam is Mark. Ik ben 34 jaar oud en woon samen met mijn man Paul in Easterwierrum. Oorspronkelijk kom ik uit Noord-Brabant, maar ik woon ondertussen alweer meer dan 10 jaar met veel plezier in Friesland.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Op dit moment ben ik wethouder voor de VVD in de gemeente Súdwest-Fryslân. Ik heb onder meer de kapitaalgoederen, wonen, recreatie- en toerisme, jeugd- en jeugdzorg en de handhaving in portefeuille. Daarnaast ben ik actief binnen de VNG en ambassadeur voor de Global Goals (SDG) namens de Nederlandse gemeenten.
Voor mijn wethouderschap  was ik advocaat en raadslid in de gemeente Littenseradiel.

Wat is jouw grootste passie?

In mijn werk vind ik het erg gaaf om samen met een groep mensen te komen tot nieuwe ontwikkelingen in het belang van de samenleving. Of die nu technisch, maatschappelijk of anders van aard zijn, het iedere dag nog beter maken van wat er is, geeft mij energie. Vooral het daarbij gebruik kunnen maken van zoveel kunde en gezichtsvelden. Dingen in beweging zetten. Klein en groot, in alle soorten en maten. Dat maakt dat ik nu al regelmatig door onze gemeente loop en denk: “dat hebben we toch maar mooi geflikt”.
Verder heb ik een passie voor motorrijden en duiken. Ik wandel en sport veel. En ik durf hardop te zeggen dat ik het ook heerlijk vind om met een kop koffie (en wat lekkers) even helemaal niks te doen. Gewoon in onze mooie tuin zitten (niet mijn verdienste maar die van mijn man; geen groene vingers) en genieten van het groen, het uitzicht en de vogels. Op deze manier vind ik mijn balans tussen mijn erg drukke werk, privé en ontspanning.

Waarom heb jij je kandidaat gesteld voor de VVD Súdwest-Fryslân?

Het liberale gedachtegoed is wat mij drijft. Hoe zorgen we er voor dat mensen zelf in staat zijn om hun leven te organiseren, blijven we weg van betutteling en hoe zorgen we goed voor inwoners die het moeilijk hebben of dat niet lukt. Niet door hen paternalistisch alles uit handen te nemen, maar door hen te helpen het leven weer op de rit te krijgen en houden. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn voor mij daarbij een belangrijke leidraad.
Ik denk dat ik vanuit mijn ervaring en drive een goede bijdrage kan leveren aan het VVD-geluid in Súdwest-Fryslân. Hoe mooi onze gemeente ook is, er blijven uitdagingen en zijn volop kansen. Dat ik door de VVD weer gevraagd ben om de kar te trekken als lijsttrekker en wethouderskandidaat is super eervol. Ik heb daar zin in!

Mocht jij verkozen worden, waar wil jij je dan voor gaan inzetten?

We kijken vaak naar uitzonderingen. Op deze uitzonderingen enten we dan ons beleid of onze mening. Ik wil mij inzetten om weer nadrukkelijk oog te hebben voor de grote middengroep. Wat betekent ons beleid voor hen en wat willen zij? In mijn ogen begint het met dat je in Súdwest-Fryslân op een goede manier kunt wonen, de leefomgeving er fatsoenlijk onderhouden is, dat er genoeg werk en opleidingsmogelijkheden zijn en dat de gemeentelijke belastingen in toom blijven. Niet alleen met het oog op het hier en nu, maar zeker ook met het oog op de toekomst.