Wie-is-wie nummer 2: Debbie Kruit


Naam:    Debbie Kruit

Leeftijd:    58 jaar

Woonplaats:    Sneek


Kun je jezelf even kort voorstellen?

Sinds 1995 woon ik in Sneek en ik ben niet meer van plan weg te gaan uit de grootste en mooiste gemeente van Nederland. Ik ben een echt gezelligheidsdier en ga graag op zijn tijd eten met vrienden. Het kan zijn dat ik zelf lekker aan het koken sla, maar onze gemeente heeft ook genoeg uitstekende restaurants en cafés om uit eten te gaan. Verder mag ik graag fietsen, lezen, muziek luisteren, maar ben ik vooral druk met werk en raadswerk.

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik project- of teamleider. Momenteel in between jobs omdat ik net een groot project (de Omgevingsvisie in Ooststellingwerf) heb afgerond. En natuurlijk ben ik fractievoorzitter van de VVD Súdwest-Fryslân.

Wat is jouw grootste passie?

Mijn grootste passie (en tevens valkuil) is dat ik wil dat mensen in mijn omgeving het goed hebben en dat ik daar graag aan bijdraag. Dat kan op het persoonlijke vlak zijn, maar ook in de politiek zet ik mij  in voor anderen. En dan heb ik het over onze inwoners, maar ook over de ondernemers in onze gemeente.

Waarom heb jij je kandidaat gesteld voor de VVD Súdwest-Fryslân?

Destijds heb ik mij kandidaat gesteld omdat ik een brede maatschappelijke belangstelling en een liberale visie heb over hoe het beter kan in gemeenteland. Daar heb ik mij dan ook voor ingezet. Ik heb mij weer kandidaat gesteld omdat ik nu vier jaar raadslid en fractievoorzitter ben en ik vind dat mijn werk nog niet klaar is. Súdwest-Fryslân is mooi, maar het kan altijd beter.

Mocht jij verkozen worden, waar wil jij je dan voor gaan inzetten?

-    Een beter bestuur en daarmee bedoel ik dat wij als raad efficiënt omgaan met onze tijd en middelen, bijvoorbeeld door geen overbodige moties in te dienen. Ook niet verzanden in details, maar de hoofdlijnen goed in het oog houden: waar doen we dit nu voor?


-    Werken moet lonen: in een door de VVD gevraagd onderzoek naar armoedeval is naar voren gekomen dat mensen die werken en net boven 120% van het bestaansminimum zitten, minder ontvangen dan niet werkenden.


-    Goed onderhoud van onze kades, wegen, bruggen, etc. In de laatste jaren is er nogal eens bezuinigd op deze zaken. Inmiddels heeft de VVD dit goed op de kaart gezet in de gemeente. Tenslotte willen we allemaal dat onze kades niet worden afgezet door instortingsgevaar en dat wij niet struikelen over loszittende stoeptegels of over het onkruid, dat welig tiert. En dan praat ik niet alleen over onze inwoners, maar ook over de grote groep toeristen die onze gemeente ieder jaar weer bezoeken. Inmiddels is er meer budget en zijn er goede beheerplannen opgesteld, maar we zijn er nog niet.