Wie-is-wie woensdag: Lianne van der Wal



Naam:        Lianne van der Wal

Leeftijd:    31

Woonplaats:    Workum


Kun je jezelf even kort voorstellen?

Mijn naam is Lianne, ik ben 31 jaar en woon samen met mijn man Berend, onze dochters Lizzy, Lara en onze hond Karel in Workum. Ik ben hier geboren en ben na mijn studie in Groningen en Brussel tijdelijk weer terug gekomen naar Workum. En dan word je verliefd en is tijdelijk niet meer zo tijdelijk!

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben het kantoor van een klein bouwbedrijf. Ik doe alles van de lonenadministratie tot de veiligheidscontroles. Daarnaast ben ik af en toe (als de tijd het toelaat) vrijwilliger bij sportcentrum de Rolpeal in Workum en run ik met 23 andere vrijwilligers een café in Workum. En momenteel ben ik voor mijn eerste periode raadslid.

Wat is jouw grootste passie?

Mijn kindjes. Die twee kleine dametjes zien opgroeien, dat is mijn allergrootste drijfveer en passie. Een goede mama zijn maar vooral ook een goed voorbeeld. Niet langs de zijlijn toekijken, als je ergens iets van vind niet gaan staan klagen, maar de handen uit de mouwen en zorgen dat je meewerkt aan een oplossing. Ervoor zorgen dat de toekomst fantastisch is voor onze kinderen.
Waarom heb jij je kandidaat gesteld voor de VVD Súdwest-Fryslân?
Ik ben nog niet klaar als raadslid en wil dolgraag door! Ik wil het liberale en positieve geluid in Súdwest-Fryslân blijven laten horen. We hebben een fantastische gemeente, maar het kan altijd beter. 

Mocht jij verkozen worden, waar wil jij je dan voor gaan inzetten?

Onze jeugd, de jongeren hebben de toekomst. De eerste 1000 dagen zijn zo ontzettend belangrijk, als de start al niet lekker loopt kun je daar je hele leven last van hebben. Jeugdzorg heeft een speciaal plekje bij mij. Als ik ook maar één gezin kan behoeden voor de ellende die wij hebben meegemaakt, dan is het voor mij al geslaagd.


Het simpeler maken in deze gemeente. Met een bezem door de regeltjes. We hebben er een handje van om overal een (vaak goedbedoelde) regeling voor op te stellen, waardoor het vaak onnodig ingewikkeld wordt gemaakt voor onze inwoners. Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat gaan werken amper tot niet loont en dat we een hoge armoedeval hebben. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!


Tempo! Besluiten duren vaak lang, plannen moeten terug naar de tekentafel of we vragen weer om een extra onderzoek. Als raad moeten we echt knopen doorhakken en niet bang zijn om keuzes te maken. De lange duur kan voor inwoners en ondernemers erg frustrerend zijn.


Het afgelopen jaar was ik actief in de enquêtecommissie over Empatec. Wie A zegt moet ook B zeggen, ik wil me graag bezighouden met de implementering van onze aanbevelingen en voor de doelgroep de toekomst goed regelen.