Wie-is-wie woensdag: Frank Jorna

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Mijn naam is Frank Jorna. Hikke en tein yn Mantgum. Na mijn studie in Wageningen en diverse banen elders in het land, ben ik sinds een aantal jaren woonachting bij de Alde Toer van Easterwierrum (de meest noordoostelijke inwoner van SWF).

Wat doe je in het dagelijks leven?

Als manager ben ik eindverantwoordelijk voor het contracteren en uitvoeren van de onderzoeksprojecten op Dairy Campus in Leeuwarden, het research- en innovatiecentrum voor de melkveehouderij van Wageningen Universiteit. Dit doe is samen met 25 collega’s, onderzoekers van de universiteit en hogeschool VHL uit Leeuwarden. Daarnaast heb ik samen met mijn broer een melkveebedrijf met 175 melkkoeien. Ik ben lid van het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân en actief in verenigingsleven bij mij in het dorp.   

Wat is jouw grootste passie?

Ik werk graag met mensen samen, ik houd van het (Friese) platteland en loop warm voor de agrarische sector. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik dit goed weet te combineren. Naast dat ik graag buiten ben, houd ik van lezen en zoek ik regelmatig met vrienden de sneeuw op.

Waarom heb jij je kandidaat gesteld voor de VVD Súdwest-Fryslân?

Sommige zaken worden je met de paplepel ingegoten. Als je opgroeit in een familiebedrijf, weet je dat politieke keuzes van invloed zijn. Het nemen van verantwoordelijkheid en kiezen voor een actieve rol in de maatschappij, vindt daar zijn oorsprong. Na mijn studie ben ik lid geworden van de VVD. Dit in de overtuiging dat mensen die vrij zijn ‘in laten en doen’ niet alleen het beste uit zichzelf weten te halen maar daarmee ook maximaal bijdragen aan het laten bloeien van hun omgeving.   

Mocht jij verkozen worden, waar wil jij je dan voor gaan inzetten?

•    Duurzame groei en energietransitie zoveel als mogelijk zonder afbreuk te doen aan landschappelijke waarden en kwaliteit van leefomgeving;
•    Een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven; ondernemers moeten ‘goed kunnen boeren’;
•    Een actieve en innovatieve gemeente die waar mogelijk inwoners (en woonkernen) van SWF ondersteunt in hun wensen en ambities. Dit zonder onnodige regeldruk en bureaucratie;
•    Een gemeente die zich inzet voor meer kwaliteit in de openbare ruimte, een hoogwaardige infrastructuur en realistisch natuurbeleid.