Algemene beschouwingen begroting 2021

Het zal nooit makkelijk zijn om een sluitende begroting op te stellen, maar dit jaar was de uitdaging nog groter voor onze gemeente. We zitten midden in een coronacrisis, er komt te weinig geld vanuit het rijk en er zijn andere financiële tegenvallers. Ons respect gaat uit naar de ambtenaren en het college, die het toch voor elkaar hebben gekregen een sluitende begroting te presenteren.

Financiële degelijkheid is een speerpunt voor de VVD. In de omstandigheden, waarin onze gemeente zich nu bevindt, moeten we echter ook pragmatisch kijken naar een aantal zaken. Zo is er altijd voorzichtigheid geweest met begroten: niet je rijk rekenen, maar bijvoorbeeld mogelijke extra vergoedingen van de landelijke overheid, zoals bijvoorbeeld voor Jeugd, maar voor de helft meenemen. Die luxe hebben we helaas niet meer. Alle ‘ruimte’ die we voorheen namen, is uit deze begroting gehaald. De VVD vindt dat jammer, maar realiseert zich dat een andere keuze op dit moment niet mogelijk is zonder draconische maatregelen. Wij zijn tevreden met deze begroting en de keuzes, die daarin gemaakt zijn.

De VVD wil ondanks de situatie van dit moment en alle ellende die daarbij hoort, zich focussen op de toekomst. Want als we uit deze crisis komen, dan kunnen we het ons niet permitteren om dan nog te gaan kijken wat we willen gaan doen. De VVD richt zich daarom op een paar belangrijke pijlers, die ook onderling verband houden.

1.    Economie versterken en uitbreiden
Nu en in de toekomst blijft voor de VVD staan dat bedrijven zich moeten kunnen vestigen in onze gemeente. Hemmen III is en blijft een belangrijk project en de ontwikkeling daarvan mag niet stilstaan. Als de bedrijvigheid straks weer aantrekt, moet er ruimte zijn voor bedrijven.
Voor recreatie en toerisme moeten we de bezoeken van mensen, die dit jaar anders misschien naar het buitenland waren gegaan, zien vast te houden. En dat houdt in dat we moeten kijken wat onze sterke punten zijn en hoe we deze verder kunnen ontwikkelen. Waterland Friesland speelt daarin een belangrijke rol.

2.    Werk
In het coalitieakkoord hebben wij ervoor gekozen om de uitstroom van een uitkering naar werk een boost te geven. Op dit moment gooit corona roet in het eten en hebben we te maken met een terugval, maar dit betekent niet dat we achterover moeten leunen. Integendeel: in deze tijd moeten we juist zorgen dat er werk blijft en komt voor onze inwoners.
De VVD zal zich er de komende tijd ook weer hard voor inzetten dat werk moet lonen. Uit het onlangs uitgevoerde onderzoek naar armoedeval blijkt nog maar eens dat dit vaak niet het geval is in onze gemeente.

3.    Wonen
Om iedereen, van jong tot oud, goed te kunnen huisvesten is het van essentieel belang dat de gemeente op zoek gaat naar mogelijkheden om te bouwen en dat gemeente breed, dus steden, dorpen en kernen. En hierbij moet een open oog zijn voor de verschillende woonvormen, die aansluiten bij de wensen van onze inwoners.
Om een mogelijke krimp tegen te gaan kunnen we nu profiteren van de ervaringen in coronatijd met thuiswerken, waardoor mensen uit de randstad nu ook een woning zoeken in onze gemeente. Of mensen, die terug willen keren naar hun roots in Friesland. Maar dan moeten er dus wel voldoende woningen zijn. Woningen, die circulair, klimaat- en levensloopbestendig gebouwd worden.

En bij prettig wonen hoort natuurlijk ook goed onderhoud van de omgeving. Het doet de VVD genoegen dat de gemeente nu druk bezig is met de Looxmagracht, een monumentale kade en een van de pareltjes van Sneek. En zo hebben we meer van die pareltjes, die nu eenmaal goed onderhouden moeten worden. Dan heb ik het over straten, waterwegen, groenvoorziening, bruggen, kades, etc. En goed onderhoud is niet alleen voor het zicht, maar zeer zeker ook voor de veiligheid. Door het VN verdrag voor inclusie wordt er ook van deze gemeente verwacht dat de toegankelijkheid voor beperkten aangepakt wordt. Dat begint natuurlijk al met goede bestrating en verlichting, zodat alle inwoners zich veilig op straat kunnen bewegen. Gelukkig wordt ook in deze begroting aandacht besteedt aan deze zogenoemde kapitaalgoederen.

Natuurlijk moeten we ook verder kijken dan het komende jaar. Als gemeente moeten wij ons inzetten voor

-    innovaties, zoals bijvoorbeeld in de landbouw en in het sociaal domein;
-    digitalisering: in de komende jaren zijn technologische middelen en mogelijkheden onmisbaar;
-    transities op het gebied van gezondheid, klimaat en energie, waarbij we toch weer even waterstof willen noemen.

In het sociaal domein is preventie van wezenlijk belang. Beter vroegtijdig ingrijpen dan pas nadat de situatie geëscaleerd is. Het voorliggend veld heeft en krijgt een belangrijke rol bij deze preventie.

Súdwest-Fryslân, een gemeente waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Dat is hoe de VVD de toekomst ziet van deze prachtige gemeente. De kunst is om in de komende periode uit te vinden waar ons onderscheidend vermogen in zit en om dat verder uit te werken en uit te dragen.

Laten we samen kijken waar de grootste gemeente van Nederland groots in is en kan zijn!