Raadsvergadering 24 september 2020

Verslag Raadsvergadering 24 september 2020


Op donderdag 24 september hadden wij onze eerste raadsvergadering na het reces. Een overvolle agenda met punten tot veel reacties vanuit de Mienskip leidden. Zo werd de vergadering om 23:45 uur gesloten, nadat er slechts drie onderwerpen behandeld zijn. Op de uitloopvergadering van dinsdag 29 september zal de raad zich nog buigen over de overige onderwerpen.

De onderwerpen die wel aan bod zijn gekomen zijn het al dan niet sluiten van het zwembad Vitaloo in Bolsward, het realiseren van een snackbar in Sneek en de discussie over het recreatief gebruik van woningen in Hindeloopen.

Zwembad Vitaloo
Dit is de vierde keer in deze raadsperiode dat zwembad Vitaloo op de agenda stond. Vanaf 2012 speelt dit dossier al. Het zwembad heeft gebreken, is zo goed als afgeschreven en de bezoekersaantallen lopen sterk terug. Gemeente Bolsward heeft vlak voor de fusies van de gemeenten in 2010 een 10-jarig contract met de exploitant afgesloten. Dit contract hebben wij in november 2018 al opgezegd. Ook toen waren er veel insprekers en belanghebbenden die aangaven het zwembad graag te willen behouden. In de tweede stad van de gemeente het zwembad sluiten, dat kon niet. In deze raadsvergadering heeft ons raadslid Lianne Bolsward opgeroepen om allemaal massaal te gaan zwemmen, vrijwilligerswerk te gaan doen in het zwembad en de gemeente te laten zien dat het zwembad wel degelijk te behouden is.


Deze beweging is op gang gekomen, maar dit is helaas pas vier weken geleden gebeurd. Er zijn nieuwe bestuursleden en ondernemers in Bolsward opgestaan, inclusief het Platform Bolsward, die aangeven te willen vechten én investeren in het zwembad. Om deze initiatieven iets meer lucht te geven, heeft de VVD samen met de coalitie een amendement ingediend om het zwembad niet per 1-1-2020 maar per 1-7-2021 te sluiten. Op deze manier hebben de initiatiefnemers 9 maanden de tijd om alle intenties zwart op wit te zetten en een exploitatieplan uit te werken met toekomstperspectief voor Vitaloo. Maar dit is het dan ook. Geen verlenging meer als dit niet van de grond komt. De VVD heeft vertrouwen in de kennis en kunde van Bolsward om tot een goed plan te komen dat ons omver zal blazen.


Realiseren van een Snackbar in de Stadsfenne te Sneek
De indiener van dit plan deed dit nu voor de derde keer. Een snackbar/cafetaria in de buurt van de AH aan de Middelzeelaan te Sneek. Het college wil dit niet toestaan. Het past niet in het horecabeleid en de detailhandelstructuurvisie van onze gemeente. Ons fractielid Simon had in de commissievergadering al aandacht gevraagd voor de leegstand in de binnenstad van Sneek. Hij vroeg zich af of toestaan van deze snackbar geen precedentwerking op gang helpt waardoor de binnenstad nog meer leegloopt. Aan de andere kant is de VVD natuurlijk dé partij voor ondernemers en willen wij deze zoveel mogelijk in onze gemeente stimuleren. Uiteindelijk hebben wij verdeeld gestemd over dit voorstel en heeft de raad uiteindelijk ingestemd met het collegevoorstel om de snackbar niet toe te staan op deze locatie.


Recreatief gebruik woningen in Hindeloopen
Hindeloopen heeft al jaren een discussie over het recreatief gebruik van woningen. De leefbaarheid zou in het geding komen en jongeren die hier willen blijven wonen kunnen geen woning kopen omdat deze opgekocht zouden worden voor de verhuur. Tientallen handhavingsverzoeken zijn ingediend en de inwoners zijn verdeeld. Het college is met een voorstel gekomen om het unieke bestemmingsplan, dat afwijkt van de rest van onze gemeente, van Hindeloopen te bekijken en te actualiseren. Daarvoor wilden zij in gesprek gaan met de inwoners van Hindeloopen om te komen tot een toetsingskader voor het recreatief gebruik van woningen.

Raadslid Simon gaf aan dat wij dit initiatief omarmen. Het voorstel is aangenomen en het college gaat nu in gesprek met de bewoners van Hindeloopen om duidelijke regels op te stellen en zo de rust in Hindeloopen hopelijk terug te brengen.
Uiteraard zitten wij buiten de raadsvergaderingen om ook niet stil. Zo heeft onze fractievoorzitter Debbie vragen gesteld over de onrust die er in Sneek is ontstaan tussen horeca ondernemers en marktkooplieden over het ruimere terrasbeleid. Marktplekken zouden in het geding komen. De gemeente heeft bemiddeld tussen beide partijen en het ruimere terrasbeleid is inmiddels verlengd tot 1 april 2021.