Woononderzoek geeft nieuwe inzichten

Woononderzoek van onderzoeksbureau Companen geeft inzicht in het functioneren van de woningmarkt in onze gemeente.

Raadsvergadering 9 mei 2019

We hebben in februari kennis kunnen nemen van duidelijk en evenwichtig Woononderzoek dat door onderzoeksbureau Companen is uitgevoerd om inzicht te geven in het functioneren van de woningmarkt in onze gemeente.
Naar aanleiding daarvan is dit voorliggende ambitiedocument opgesteld en ligt voor om dit vast te stellen, tevens kennis te nemen van afwegingskader wonen.

Het gaat hier niet om een vaststelling van de woonvisie, de gemeentelijke woonvisie 2017 – 2022 is al eerder door de Raad vastgesteld.
Dit is verbijzondering, een ambitiedocument welke meer sturing moet geven aan het woonbeleid in SWF.

In de DSO bijeenkomst hebben we hier uitgebreid over gesproken, en het leek soms wel dat het allemaal kom en kwel is op de woningmarkt.
Maar de werkelijke feiten zijn anders: in het uitgebrachte rapport Woon2018 van het Ministerie blijkt dat het allemaal wel een beetje meevalt op de woningmarkt.
Dat het voor een starter geen probleem is om aan betaalbaar huis te komen, deel  van stijging huur wordt goedgemaakt door hogere huurtoeslag en het andere deel wordt goedgemaakt door stijging inkomens, namelijk huiseigenaren profiteren van lagere hypotheekrente, waardoor lagere lasten hypotheek

Als je ziet naar het middensegment van de huurmarkt, deze blijkt uit woononderzoek in de laatste 6 jaar met 59 procent te zijn gestegen, hoe kun men dan stellen dat dit middensegment niet van de grond komt?

Als je ziet naar hoe de corporaties: deze zijn hard bezig met hun zgn. 'vernieuwingsagenda' om de corporatie sector te vernieuwen, o.a. op het gebied van duurzaamheid, wonen en zorg, innovatie en conceptueel bouwen.


Als je ziet naar de noordelijke provincies  heeft de corporatiesector  in 2017 (2018 nog niet bekend) in Friesland 627 huurwoningen gebouwd, tegen 155 huurwoningen in het even grote  Groningen. M.a.w. de corporatiesector neemt haar verantwoordelijkheid, maar kan natuurlijk altijd uitdagender.

De fractie VVD is ingenomen met dit ambitiedocument: bouwen naar behoefte, geen kern op slot en het afwegingskader is een instrument om de juiste plannen op de juiste plek en op het juiste moment te realiseren.
Van onderen op, eigen initiatief! Mooi voorbeeld hiervan is het recente initiatief in Koudum, waar men door plaatselijke acties woningbouw willen realiseren. Waarbij de gemeente een faciliterende rol kan en moet spelen.