Voorgenomen sluiting Politiebureau Koudum baart VVD Súdwest-Fryslân zorgen

Met name de aanrijdtijden van de politie komen in het geding. Iedereen die de weg tussen Bolward en Koudum, danwel Lemmer en Koudum wel eens rijdt zal beamen dat 12 minuten op rustige momenten absoluut onhaalbaar is, ongeacht hoe ver je het gaspedaal intrapt, laat staan wanneer in het seizoen sprake is van drukte met hier en daar een openstaande brug.

Het huidige gebouw aan de Tjalke van der Walstraat biedt huisvesting aan de unieke combinatie Rood-Wit-Blauw (brandweer-ambulance-politie) en is eigendom van de Politie. Is dit gebouw zonder de politie wel te handhaven?

De VVD vraagt zich af hoe het voorzieningenniveau en met name de veiligheid gewaarborgd wordt voor de zuidwesthoek van onze gemeente. In de raadsvergadering van 22 januari zal de VVD fractie dan ook navolgende vragen voorleggen aan het college:

  1. Is de portefeuillehouder op de hoogte van en bekend met de unieke samenwerking onder de naam Rood – Wit – Blauw welke in deze regio nog geen 10 jaar geleden is gebouwd, namelijk de combinatie van de Brandweer, een permanent bezette Ambulancepost en het Politiebureau? Deze sterke combinatie is destijds vanwege synergie-effecten tot stand gebracht en met de keuze voor de locatie Koudum is een situatie gecreeerd waarbij men qua aanrijtijden een bijna optimale dekking kreeg voor de regio. 
  2. Is de portefeuillehouder met ons van mening dat in relatie tot de vastgestelde minimale aanrijtijden (zeker in de zomermaanden met de openstaande bruggen en het drukke vakantie- en landbouwverkeer) er qua veiligheid absoluut niet aan die aanrijtijden zal worden voldaan?
  3. Is de portfeuillehouder ook met ons van mening dat hier alsdan een ongewenste situatie zal ontstaan waardoor op z’n minst het veiligheidsgevoel wordt aangetast?
  4. Naar onze beste kennis is het gehele complex in eigendom bij de (Nationale) Politie Organisatie en is er sprake van verhuur aan de Ambulance Zorg en de FUMO (voorheen de gemeente SWF) voor wat betreft hun respectievelijke delen. Onze vraag aan de portefeuillehouders is, of die “zorg” gewaarborgd blijft. 

Politiebureau