Motie tegen landelijk beleid eigen bijdrage jeugdzorg haalt het niet

Bovendien wilde de motie voorkomen dat de gemeente Súdwest-Fryslân de benodigde gegevens verstrekte aan het CAK. Als VVD waren wij tegen de motie. Na onder meer contact met Simon Kandelaars, persoonlijk medewerker van ons kamerlid Brigitte van der Burg, kwamen wij tot de conclusie dat weigeren van het doorgeven van de gegevens tegen de wet is.

Je kunt dan natuurlijk gaan gedogen, maar je moet je ook realiseren wat de gevolgen zijn van zo’n weigering. Dat kun je zien in Heerenveen en Leeuwarden, waar de wethouders van Jeugdzorg nu door de besluitvorming van de raad met grote problemen zijn opgezadeld.

Ik citeer uit de mail die ik van Kandelaars kreeg:

“In het uitvoeringsbesluit van de Jeugdwet is de hoogte van de ouderbijdrage naar leeftijd van kind en soort opname en de inning door CAK vastgelegd. Zo kan de ouderbijdrage maximaal 1590 euro per jaar zijn als een kind 7 dagen en nachten per week wordt opgenomen in een instelling en tussen de 12 en 20 jaar oud is. (…)

De maximale ouderbijdrage is bij 10 of meer dagdelen 795,- euro per jaar en bij minder dagdelen  geldt een verlaging van de ouderbijdrage naar rato.  (…)

Verder int de gemeente de ouderbijdrage niet zelf, maar een  gemeente levert gegevens aan van ouders die een bijdrage verschuldigd zijn aan het CAK en het CAK int deze ouderbijdrage vervolgens voor alle gemeenten.

Ook is in de Jeugdwet en het bijbehorende uitvoeringsbesluit aangegeven welke kinderen en ouders uitgezonderd zijn van een ouderbijdrage en tevens is hierin de hardheidsclausule opgenomen, die ouders met extreem beperkte middelen, ontheft van betaling.

Met de decentralisatie van de jeugdzorg –hulp en –bescherming is beleidsvrijheid gegeven aan de gemeenten binnen de kaders van de jeugdwet. De ouderbijdrage is onderdeel van die kaders.”

Tot zover Simon Kandelaars.

De staatssecretaris heeft het VNG-initiatief tot een onderzoek naar de effecten van de nieuwe wet overgenomen. Dus ook naar of de zorg terecht is dat ouders om financiële redenen hun kinderen onttrekken aan de jeugdzorg.

Ik deel die zorg op zichzelf genomen. In juli weten we meer, want dan wordt het onderzoek afgerond en openbaar. Wij vonden het verstandiger om af te wachten wat het onderzoek uitwijst en of/welke bijstelling van landelijk beleid dit tot gevolg heeft.

De motie haalde het niet in onze raad. De tegenstanders beschikten over één stem meer dan de voorstanders. Onder meer het verdeeld stemmen van de tweemansfractie van GemeenteBelangen bleek doorslaggevend.