‘Ut de ried’ (foar it lêst yn 2015)

Het voorontwerp inpassingplan aardgastransportleiding Toppenhuizen Ried

Súdwest-Fryslân heeft, in de raad op 4 juni 2015, een motie aangenomen waarin de raad het Rijk laat weten tegen gaswinning te zijn. Nu SWF het voorontwerp voor aanleg van de transportleiding over haar grondgebied moet behandelen is de raad weer consequent. De raad laat nu in een brief weten tegen de aanleg van de transportleiding te zijn. De dorpsbewoners van Top en Twel hebben op de voorlichtingsavond van Vermilion op 3 december 2015, onverbloemd laten weten er geen vertrouwen in te hebben dat de bodem niet zal dalen en er geen aardbevingen zullen ontstaan. De ervaring in Groningen zowel betreffende de bodemzakking als de aardbevingen en tevens de vergoeding van de schade, geven de dorpsbewoners geen vertrouwen dat het in hun dorp goed zal gaan.

De raad heeft zich achter dit standpunt geschaard en dit vastgelegd in een brief. Hierover hebben we contact met de VVD in de Provinciale Staten en daar hebben we hetzelfde standpunt.

De interpellatie over de thuiszorg

Het middel “interpellatie” is voor het eerst gebruikt in SWF. In een interpellatie wordt het college bevraagd of ter verantwoording geroepen over een onderwerp. In dit geval de Thuiszorg.

De SP vond dat wethouder Van Gent niet goed had gehandeld nadat Thuiszorg Friesland, het contract met de gemeente SWF had opgezegd.

De wethouder zei dat ze nog in gesprek was met Thuiszorg Friesland en er vertrouwen in heeft dat het goed komt. Het is echter de verantwoording van Thuiszorg Friesland om haar medewerkers op de hoogte te stellen en ook haar klanten. Het is ook de verantwoording van Thuiszorg Friesland en dat staat in het contract, om na de opzeggingstermijn van een half jaar, haar klanten en medewerkers onder te brengen bij een andere thuiszorginstelling. De zorg voor de cliënten is dus altijd gewaarborgd. Ook de financiële angel was er al uitgehaald omdat er al een contract met de VNG en Van Rijn afgesloten was voor meer geld voor de thuiszorg. De wethouder gaf aan dat de tarieven die SWF betaalt op het landelijk gemiddelde zitten en andere zorgaanbieders in onze gemeente zwarte cijfers schrijven, dit in tegenstelling tot Thuiszorg Friesland. Al met al is de conclusie dat dit wel een stukje onrust geeft naar de klanten maar dat het goed geregeld is in het contract waar de verantwoordelijkheden liggen en daar kan men elkaar op aanspreken.

Als afsluiter kwam Gemeentebelangen met een motie om een hectare uit de te verkopen 20 ha te halen. De gemeente verkoopt 20 ha grond bij Laad en Zaad bij Bolsward. Op die een ha kan dan het Lytse Marreplan gerealiseerd worden. Dit plan is in de raad van Bolsward nog vastgesteld.

De VVD was hierop tegen. De inschrijving op de 20 ha kon tot 23 december dit jaar en dan tussentijds de spelregels veranderen door er een ha af te snoepen is ongeloofwaardig besturen. De VVD was en is ervoor om overtollige gronden af te stoten zodat de jaarlijkse grondlasten dalen. Realisatie van het Lytse Marreplan is al stopgezet en het nu weer uit de kast halen zou wederom ongeloofwaardig besturen inhouden. Er was wel een meerderheid voor de motie. De VVD is benieuwd hoe de wethouder dit afhandelt.

Na een afsluitend drankje kon het kerstreces beginnen. In de week van 5 januari 2016 vinden de eerste commissievergaderingen van 2016 plaats.